We kennen allemaal het plezier van een mooie motorrit.
Heerlijk de vrijheid en lekker door de bochten rijden, maar nu komt het… Hoe vind je die mooie bochten? Wanneer het bij je om de hoek is dan weet je ze vrij makkelijk te vinden. Wanneer je met je motormaten gaat rijden, weet er altijd wel iemand een leuke route. Maar op een gegeven moment ken je alles in de buurt wel en dan wil je het toch een stukje verderop zoeken. Misschien is een motorvakantie een leuk idee, lekker een paar dagen toeren of met een motorclub mee een mooie tocht rijden.
Wanneer je een motorvakantie of motortrip boekt, hebben aanbieders van motorreizen de routes meestal in een digitaal bestand beschikbaar om in te laden in je navigatiesysteem op de motor. Zo weten ze zeker dat je al die mooi uitgezochte weggetjes en rondritten weet te vinden.
Vroeger deed men dat met een kaart of routeboek gewoon op de tank van de motor, net iets luxer was nog de “routerol”. Het grootste nadeel hiervan was dat je soms niet zeker wist of je nog op de juiste weg zat. Je moest dan dus door rijden tot je een bekend punt had gevonden om te kijken waar je was ten opzichte van de route die je van plan was te rijden.
Met een navigatiesysteem zoals de Garmin Zumo serie of de TomTom Rider 550 serie kun je niet alleen je route makkelijker vinden omdat het toestel je letterlijk de weg wijst, ook kun je gelijk zien waar op de kaart je precies bent. Je kunt nu eindelijk pauze nemen wanneer je er zin in hebt en niet omdat je voor de zoveelste keer moet stoppen omdat je de kaart erbij moet pakken.
Het is ook erg leuk dat je op verschillende website motorroutes kunt vinden om in te laden in je navigatiesysteem. Wanneer je de route download als GPX-file, kun je deze heel gemakkelijk inladen in je Garmin of TomTom.
Sommige mensen gebruiken liever hun smartphone om te navigeren op de motor. Let dan wel op dat je een stevige houder hebt waar je smartphone in kan en dat je smartphone er tegen kan. Sommige telefoons kunnen niet tegen de trillingen van de motor en een regenbui gaat ook niet altijd goed wanneer je telefoon niet waterdicht is. Ook komt er een volgende uitdaging; welke app kun je het beste gebruiken?
Reisorganisaties ondersteunen de meeste navigatiesystemen met hun routebestanden, maar voor smartphones is dat vaak niet mogelijk. Omdat er zo veel soorten smartphones en apps zijn, is het niet te doen om bestanden te genereren die elke telefoon en elke app ondersteunen. Wil je een app op je telefoon gebruiken, dan ben je zelf wel aangewezen op het gebruik hiervan. Lang niet alle apps kunnen hier goed mee overweg.
Wanneer je de digitale navigatie gebruikt, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor gesproken navigatie aanwijzingen in de helm. De navigatiesystemen van tegenwoordig hebben een mogelijkheid tot draadloze verbinding met een bluetooth headset in de motorhelm.
De meest eenvoudige sets zijn alleen voor je navigatie, voor je mobiel en eventueel om met een bijrijder te communiceren. Wanneer je in een groep met andere motorrijders op pad gaat, komt het nog wel eens voor dat je elkaar niet begrijpt onder het rijden. Denk aan verkeerd rijden of iemand wil een tankstop terwijl de rest doorrijdt. De luxere bluetooth headsets kunnen soms wel groepen aan tot maximaal 20 personen waarmee je op de motor kunt communiceren waarbij je tot wel 1600 meter uit elkaar rijdt.
Een veel gekozen headset voor enkel navigatie of een smartphone is bijvoorbeeld de Sena SF2. Het grote voordeel van navigatie en communicatie op de motor dat het veel ontspannender en veilig rijdt omdat je niet steeds op een kaart of routerol hoeft te kijken. Je krijgt met een navigatie een duidelijke aanwijzing in het scherm en eventueel met een headset ook een navigatiestem die je vertelt waar je naartoe moet.
In onze winkels WayPoint te Notter, Moordrecht, Vessem Hilversum, Motoport Leek en natuurlijk onze webshop www.gps.nl zie je hoe groot de keuze is en kunnen we je een goed advies geven over navigatiesystemen en communicatieproducten voor motorrijders. WayPoint is een navigatie- en communicatiespecialist met een team motorliefhebbers die klaar staan voor, tijdens en na je aankoop van een navigatiesysteem of communicatieset voor op de motor.