Bij Kobutex Motorreizen kun je naast individuele motorvakanties ook groepsreizen boeken naar allerlei bestemmingen in Europa. Bij ons draait alles om avontuur, gezelligheid en ontspanning. Sluit je aan bij gelijkgestemde motorliefhebbers en beleef een onvergetelijke ervaring. Rij elke dag prachtige routes op je motor die wij hebben uitgestippeld door dit schitterende gebied. Boek nu je 4-daagse motorreis Harz-Duitsland motorvakantie bij Kobutex Motorreizen en geniet van een complete reis. Deze reis is inclusief comfortabele overnachtingen in motorvriendelijke hotels.

Ga er heerlijk op uit op de motor in de Harz 

De Harz is een relatief klein natuurgebied (slechts zo’n 250 vierkante kilometer). Des al niet te min is de Harz ideaal om een paar dagen heerlijk te genieten op je motor. Je rijdt er door de prachtigste natuur, door mooie kleine dorpjes en langs de ene na de andere bezienswaardigheid. De Harz ligt in het noordelijkste deel van het Duitse Middelgebergte. Het is een geliefde vakantiebestemming bij motorrijders op zo’n 4 uur rijden ten oosten van onze landsgrenzen. De regio bevindt zich op de grens tussen voormalig West- en Oost-Duitsland. Hierom is het ook ook doorspekt met overblijfselen uit de moderne geschiedenis, zoals langs de Harzer Grensweg waar je nog grensmonumenten en oude wachttorens ziet. 

De Harz staat bol van de historie. Veel van de dorpjes, steden en andere bezienswaardigheden hebben een UNESCO-status. De Harz is al sinds de Romeinse tijd een bijzondere mijnbouwregio. Vooral zilver, lood, koper en zink kwamen hier tot in de 20e eeuw uit de grond. De oude Remmelsbergmijn, die meer dan duizend jaar in productie was, staat op deze internationale monumentenlijst, net als de nabijgelegen stad Goslar én de vroegere grensovergangen tussen West- en Oost-Duitsland.

Als je geluk hebt, hoor je het gefluit en gestamp van een oud stoomlocomotief die door de Harz rijdt, een uniek railnetwerk van nog altijd meer dan 100 km. Ook goed vertegenwoordigd in de Harz zijn stuwdammen en bijbehorende meren, zoals de Rappbodetalsperre. Hier kun je je jiffy even uitklappen en over een gigantisch lange hangbrug lopen (als je durft…) met een adembenemend panorama-uitzicht als bonus. Parkeren doe je bij de stuwdam, waar je na een korte wandeling door het bos wordt beloond met een schitterend vergezicht.

Hoe ziet de motortrip naar de Harz eruit?

Dag 1 – Exloo naar Herzberg (380 km)

De 4-daagse motorreis Harz-Duitsland start in Exloo Drenthe. Vanuit een mooi aansluitpunt in het Duitse Schapen zullen we een koffiestop maken. We rijden door het sprookjesachtige Teutoburgerwald en rijden door het prachtige stadje Teckelenburg. Deze stad is gelegen bovenop een heuvel in het prachtige Teutoburgerwoud en heeft een kenmerkend centrum met middeleeuwse Duitse vakwerkhuizen. We komen langs het prachtige Schiedermeer en gaan bij Polle een oversteek maken over de Weser en komen steeds meer richting het Harz gebied. Het prachtige Osterode am Harz met zijn betoverende Duitse vakwerkhuizen trekken aan ons voorbij. 

We eindigen deze dag in de kleine residentiestad Herzberg, met de vier vakantie- en luchtkuuroorden Sieber, Scharzfeld, Lonau en Pöhlde. Het ligt in de onmiddellijke nabijheid van het Nationaal Park aan de zuidelijke rand van het Harzgebergte en is een heerlijke uitvalsbasis voor deze motorvakantie.

Dag 2 – Rondrit door de Harz (264 Km)

Het Opper-Harz dorp mijnbouwstad Wildemann is omgeven door prachtige natuur en romantisch  Valleien. We rijden langs de Kuttelbachersee. Tegenwoordig is de dam ongeveer 140 meter lang en 12 meter hoog; het stuwt ongeveer 1,63 hectare water af en vormt een waterlichaam van 450 meter lang en 160 meter breed. Tegenwoordig leidt de L 516, die Hahnenklee met Lautenthal verbindt, over de dam. De Kuttelbacher Teich maakt deel uit van het werelderfgoed “Oberharzer Wasseregal”.

Eén van de mooiste dammen die je in het Harzgebergte kunt bezoeken, is de Okertalsperre, de grootste dam van Nedersaksen met bijna 2 vierkante kilometer wateroppervlak en een opslagvolume van 46,85 miljoen kubieke meter. Het stuwmeer van Oker wordt vastgehouden door een 260 meter lange dam en is breed vertakt in prachtige natuur. Op het diepste punt is het meer 65 meter diep. We rijden door de stad Sankt Andreasberg, dit is de hoogstgelegen mijnbouwstadstad op een hoogte van 600 tot 900 meter en straalt met zijn kleurrijke houten huizen, zijn gele klokkentoren en zijn steile bergpaden een heel bijzondere charme uit.

Dag 3 – Kyffhauser (280km)

De Kyffhauser staat vandaag op het programma het is een prachtige weg waar je door 36 bochten rijdt. Hier word je als motorrijder heel erg blij van, maar voordat we daar aankomen gaan we eerst langs de Torfhaus. Dit is één van de bekende ontmoetingsplaatsen voor bikers met het uitzicht op de Brocken. Op een zonnige dag kun je hier honderden motorrijders verwachten waar dan weer vele mensen op af komen om de motoren te bekijken. We rijden door naar Braunlage midden in het nationale park van de Harz. Met de Wurmberg van 971 meter is het na de Brocken de hoogste berg van de Harz. Tussen beide bergen ligt het dal van de Kalte. Bij Drei Annen Hohne komt de puffende Brockenbahn aan en stopt hier op weg naar de hoogste top van Noord-Duitsland. Een prachtig gezicht om te zien zo’n oude stoomtrein.

We rijden over de  Rappbodetalsperre bij Oberharz, de grootste damwand van Duitsland met een indrukwekkende106 meter hoog. Je vindt de brug in Naturpark Harz/Sachsen-Anhalt die over het Rappbodetal loopt, het grootste stuwmeer van Duitsland. We rijden langs de rivier de Bode op naar het plaatsje Kelbra. Vervolgens komen we door de zuidelijke Harz door het prachtige natuurpark Rothenburg richting de Kyffhauser met 36 bochten motorplezier en als beloning een heerlijke Curryworst! En ook komen we langs het Kelbra-stuwmeer, het grootste meer van de regio met 6 km², direct aan de voet van het Kyffhäuser-gebergte. Bad Sachsa is een kleine stad op de zonnige en lieflijke zuidelijke rand van de Harz en ligt te midden van tot 600 meter hoge bergen. 

Dag 4 – Herzberg am Harz naar Nederland / Emmen (370 km)

Aan alle leuke dingen komt ook weer een einde zo ook aan de 4-daagse motorreis Harz-Duitsland. Na een goed ontbijt nemen we afscheid van de groep. We hebben een prachtige laatste binnendoor route gepland door het Teutoburgerwald en door het aanliggende Weserbergland. We gaan bij Bodenwerder de Weser over en rijden steeds meer naar de Nederlandse grens. Je bent natuurlijk vrij in hoe je deze dag richting huiswaarts keert, binnendoor of toch over “die autobahn”!

Een aantal hoogtepunten op een rij van de 4-daagse motorreis Harz-Duitsland

Wist je dat… De sagen en mythen over heksen in de donkere bossen van dit heuvelachtige gebied spreken tot de verbeelding? Overal in de Harz zie je heksen.

Geniet van deze door Kobutex Motorreizen georganiseerde 4-daagse motorreis Harz-Duitsland

De motorvakantie naar de Harz is een complete georganiseerde groepsreis waarbij je zeker weet dat alles van begint tot eind geregeld is door Kobutex Motorreizen. Wij zorgen voor prachtige motorritten in het gebied de Harz en voor een comfortabel motorvriendelijk hotel inclusief ontbijt en diner. 

Interessante tips van reisleider Agnes: 

Liefhebbers van historische treinen halen in de Harz hun hart op bij de verschillende smalspoorbanen. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van de Harz, met totaal drie lijnen die op elkaar aansluiten. De meest populaire is de Brockenbahn, waar de stoomlocomotief de wagons over een traject van 19 kilometer vanuit Drei Annen Hohne met 585 meter hoogteverschil puffend in een klein uurtje naar de top van de Brockenberg trekt. Wil je dus een dagje even niet motorrijden? Boek dan een ritje met de stoomlocomotief! 

Handige tips van reisleider Derk-Jan:

Om goed voorbereid en relaxed op vakantie te kunnen gaan, deelt Derk-Jan alvast een paar handige tips voor deze motorvakantie: