Bij Kobutex Motorreizen kun je naast groepsreizen ook individuele motorvakanties boeken naar allerlei bestemmingen in Europa. Wij regelen alles van begin tot eind en je kiest je eigen reisgezelschap waarmee je van deze motorvakantie vol avontuur, gezelligheid en ontspanning gaat genieten. Boek je motorvakantie naar Andalusië bij Kobutex Motorreizen en geniet van deze complete motortrip inclusief hotelovernachtingen in een comfortabel motorvriendelijk hotel en rij elke dag prachtige routes op je motor door Spanje die wij hebben uitgestippeld door dit schitterende gebied.

Een volledig verzorgde rondreis op de motor door Andalusië

Andalusië is gemaakt om op de motor te ontdekken. Een heerlijke temperatuur, zalig eten en natuurlijk prachtige natuur die je niet snel zult vergeten. De wegen zijn erg goed met prachtig asfalt door stukken natuurgebied waarvan je wellicht niet eens wist dat het bestond. Wij hebben een heerlijk motorvakantie voor je samengesteld met alles ingrediënten die nodig zijn voor een heerlijke rondreis op de motor in het prachtige Spanje. Een vliegticket, een fijne huurmotor van goede kwaliteit, prachtige routes en bijzondere hotels in diverse streken van Andalusië. 

Andalusië is één van de warmste streken van Spanje en ook één van de droogste streken. Er is een groot verschil tussen de kust en het binnenland. Aan de kust is het zacht maar in het binnenland (Sierra Nevada) kan er geskied worden. De zomers zijn in heel Andalusië heet en duren van mei tot oktober. Sevilla kent gemiddelde zomertemperaturen van 36 graden Celsius. Aan de kust is het iets aangenamer door de nabijheid van zeewater en wind. De neerslag ligt ver onder het Nederlands gemiddelde. In de buurt van Almeria ligt de enige woestijn van Europa. Een prachtig gebied om op je motor te verkennen dus!

Hoe ziet deze rondreis op de motor door Andalusië eruit?

We hebben dit jaar een geheel nieuwe rondreis gemaakt met behulp van een echte Spaanse cowboy, dus dat is helemaal “Fantastico”! Maak dit prachtige Spaanse avontuur op de motor in 2023 dus zeker met ons mee. 

Dag 1 – Nederland naar Malaga

Je vertrekt met het vliegtuig vanaf Rotterdam naar het mooie Andalusië in Spanje. Zodra je aankomt in Malaga ga je naar het 4-sterren hotel in Torremolinos. Hier is genoeg gelegenheid om te ontspannen. Duik in het zwembad of verken de Torremolinos alvast, de keuze is geheel aan jou op deze eerste dag van je onvergetelijke motorvakantie in Andalusië. Je huurmotor wordt in de middag bij het hotel afgeleverd en hier worden de laatste belangrijke tips nog even doorgenomen met de verhuurder. Daarna kun je de dag heerlijk afsluiten met een smakelijk diner buffet in het hotel.

Dag 2 – Route Zahara de la Sierra (240 Km)

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt pak je je bagage op de motor en ga je de eerste kilometers maken in Spanje. De hoge bergen, de zeldzame Spaanse zilverspar en veel wilde dieren kenmerken Sierra de las Nieves. Wandel door diepe kloven, verwonder je over de gigantische bomen en laat je betoveren door de schoonheid van het gebied. Van het uitgestrekte natuurpark worden enkel de randen bewoond. Hier vind je een aantal gezellige plaatsen zoals Ronda en Tolox. Beide plaatsen zijn prima ‘toegangspoorten’ tot het Nationaal Park.

Parque natural de Sierra de Grazalema, 30 km ten oosten van Arcos de la Frontera en 35 km ten westen van Ronda (halverwege tussen de provincies Cadiz en Malaga/regio Andalusië) ligt het beschermde Natuurpark Sierra de Grazalema dat door Unesco in 1977 tot ‘biosfeerreservaat’ is verklaar. Het is een prachtig niet al te groot natuurreservaat met grillige bergtoppen. Er zijn 20 pieken hoger dan de 1000 m, de hoogste is El Torreón met een hoogte van 1654 meter. Het staat bekend om zijn spectaculaire ruige kalkstenen landschap van kliffen, grotten en kloven. Er zijn veel natuurlijke bronnen in dit gebied. De belangrijkste rivieren zijn de Guadalete, Guadiaro, Tavizna en Ubrique. De Majaceite-rivier is de meest zuidelijke forellen-rivier van Europa. In het park liggen prachtige witte dorpen, waaronder Grazalema en Zahara de la Sierra. Je kijkt hier je ogen uit dus terwijl we er op de motor doorheen toeren!

Dag 3 – Route Sierra Norte (275 km)

Bij het verlaten van de Sierra de Grazalema kom je uit in een klein maar bijzonder natuurgebied Peñón de Zaframagón, wat de thuisbasis is van de grootste broedkolonie vale gieren in West-Andalusië. Het is mogelijk dat je op de route nabij het plaatsje Coripe deze gieren in de lucht ziet hangen. Bijzonder om te vermelden is dat deze vogels hun aas op 10 km afstand kunnen ruiken. Bij het verlaten van de bergketens die gelegen zijn aan de kust van Andalusië is het nodig een “mesa” over te steken om aan te komen in de Sierra Morenas, gelegen boven Sevilla. Mesa betekent tafel in het Spaans en is dus een platter maar niet minder mooi stuk tussen de twee bergketens. 

Sierra Norte, het park met de 1000 bochten! Je kan in dit park echt genieten op de motor van de wegen die deze Sierra Morena doorkruisen wat je vandaag en morgen gaat beleven. Typisch voor het gebied zijn de kurkeiken, die elke 9 jaar van hun bast ontdaan worden. Onder die bomen zie je zwarte Iberische varkentjes scharrelen. Zij eten de eikels, wat resulteert in een specialiteit van de streek: Jamon Serrano de Bellota. Een andere specialiteit die de streek beroemd gemaakt heeft is de Anijslikeur. Cazalla de la Sierra is een Spaanse gemeente in de provincie Sevilla, Andalusië. Het is gelegen in de Sierra Norte en maakt deel uit van het natuurpark Sierra Norte de Sevilla, grenzend aan de autonome gemeenschap Extremadura. Stuwmeer Embalse de Retortillo passeer je ook op de route van vandaag.

Dag 4 – Route Hornachuelos (330 Km)

Sierra Norte de Sevilla is een eindeloze aaneenschakeling van kronkelwegen ook wel het gebied met de 1000 bochten genoemd. De eindeloze natuur wordt afgewisseld door de 12 dorpen die verscholen liggen in deze bergen en bossen gebieden. Cazalla, Alanís, Constantina, San Nicolás del Puerto, Las Navas de la Concepción, El Real de la Jara … Een fascinerende omgeving, een heiligdom voor de motorfietsen. Sierra Hornachuelos: Het natuurpark Sierra de Hornachuelos ligt in de westelijke sector van de provincie Córdoba. Het wordt in het westen begrensd door het natuurpark Sierra Norte de Sevilla, met de rivier de Retortillo als natuurlijke grens tussen beide beschermde gebieden. In het noorden grenst het aan het Bembézar-bekken; naar het oosten met de rivier de Guadiato en ten slotte naar het zuiden met de vallei van Guadalquivir.

Het maakt deel uit van het Sierra Morena-massief, genoemd naar de donkere kleur van de leisteenrotsen die het fundamenteel vormen. De bergketen heeft een glad reliëf en de toppen bereiken een maximale hoogte van 725 meter boven de zeespiegel. Het zijn landerijen die niet geschikt zijn voor landbouw en gekoloniseerd worden door mediterraan bos, voornamelijk eiken en kurkeiken. Het natuurpark Sierra de Cardeña y Montoro ligt aan de oostkant van de provincie Córdoba en maakt deel uit van de regio Los Pedroches. Het landschap is dat van een mediterraan bos, met steeneiken en kurkeikenbossen. De loop van de Yeguas-rivier valt op, met prachtige landschappen van granietrots.

Onder de rijke fauna kunnen we de lynx, wolf, otter en overvloedige roofvogels, evenals allerlei soorten groot wild tegen komen in de natuur. Er zijn ook steenarenden en keizerarenden. Bijna de helft van de schapen- en runderkuddes in de provincie is geconcentreerd in deze natuurlijke ruimte, waar dan nog steeds genoeg ruimte is voor jou als motorrijder.

Dag 5 – Route Gaudix (290 km)

Bij het passeren van het pittoreske dorpje Montoro is het nodig een “mesa” over te steken. Deze omgeving staat bekend om zijn vele olijfbomen. Maak je geen zorgen, binnen enkele kilometers ligt weer een geweldig natuurpark genaamd Sierra Sur waar het sturen weer kan beginnen. Onder de verschillende natuurgebieden die worden aangeboden door de Sierra Sur, in de gemeente Valdepeñas de Jaén, onderscheidt “Las Chorreras” zich door zijn schoonheid en uitbundige natuur. Eén van de meest representatieve bronnen van de Sierra de Valdepeñas is de overvloed aan water.

De vuelta van España op de Sierra de Pandera is de hoogste berg in de regio Jaén, waar wielrenners op tot 1830 meter kunnen rijden. Het natuurpark Sierra Mágina, op de centrale positie van de provincie Jaen, staat als een geïsoleerd massief omgeven door een zee van olijfbomen. Dit natuurpark herbergt een grote diversiteit aan landschappen die je op de motor gaat ontdekken. Het bestaat uit verschillende bergcomplexen die verder reiken dan de grenzen van het park zelf. Het complex, en vooral het gebied dat tot beschermd gebied is verklaard, wordt gekenmerkt door een zeer steil reliëf met steile hellingen. De vaak verticale muren van kalksteen worden zeer geschikte toevluchtsoorden voor roofvogels en berggeiten. 

De natuur is veranderlijk in Andalusië, Gorafe is één van de beste voorbeelden van megalithisme in het zuiden van het Iberisch schiereiland vanwege het grote aantal grafmonumenten. De megalithische graven (dolmens) in het Gorafe-gebied zijn omgeven door een buitengewoon landschap dat de Bad Lands wordt genoemd. In het gebied zijn tot 11 necropolissen geïdentificeerd in de 20 kilometer van de rivier de Gor en verschillende nederzettingen uit de bronstijd. Er zijn resten van ongeveer 200 hunebedden met zeer uiteenlopende typologieën bewaard gebleven, van de eenvoudigste graven met een vijfhoekige plattegrond tot grote graven met een valse koepel. Ook de afmetingen van deze graven zijn divers, met orthostaten tot 2,20 meter hoog en kamerdiameters tot 2,5 meter.

Dag 6 – Route Malaga (250Km)

De laatste dag van deze bijzondere rondreis door Andalusië is inmiddels aangebroken en wij maken er natuurlijk weer een bijzondere dag van. De meeste motorrijders, ook tijdens onze vorige rondreizen, hebben de Sierra Nevada (aan de Zuidkant genaamd la Alpujarra) bedwongen met de motoren. Deze keer rijd je aan de Noordkant richting Granada. De GR 320 maakt deel uit van één van de Caminos de Santiago, dus pas je snelheid hier even aan. Je hebt een geweldig uitzicht op de Sierra Nevada in de richting van Granada. De route gaat om de stad Granada heen richting het noorden waar prachtige wegen met mooie dorpen liggen die je passeert op de motor.

De stad Moclín stond in de ogen van de Moren en Christenen altijd bekend als een bewaker van Granada, omdat het dicht bij de stad lag, vanwege de grote kracht van zijn torens en muren, en omdat het op zo’n plek gevestigd was die veiligheid geeft. Montefrío, één van de zeven wonderen van Granada met “de beste uitzichten ter wereld”.

Montefrío is een stad in de provincie Granada, gelegen in het noordwesten en op slechts 50 kilometer van de hoofdstad. Dit dorp wordt vooral gekenmerkt door de rots waar de kerk van de villa en zijn oude kasteel staan. En een omgeving van olijfgaarden die samen een rustige, prachtige en unieke plek vormen. De stedelijke kern bevindt zich onder de hierboven genoemde rots. Wijken met smalle kronkelende straatjes, witgekalkte huizen en stedelijke architectuur die ons herinnert aan het Arabische verleden. Via de Montes de Malaga kom je in de namiddag weer aan bij de stad Málaga en rijd je weer terug naar de plaats waar we onze rondreis op de motor zijn begonnen; Torremolinos. 

De huurmotor wordt weer ingeleverd en je gaat tevreden en met een koffer vol mooie herinneringen onder het genot van een heerlijke Spaans biertje of wijntje nog even nagenieten van de prachtige belevenissen die je allemaal op je netvlies hebt staan. 

Dag 7 – Malaga – Nederland

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt in het hotel ga je weer richting het vliegveld in Malaga. Je vliegt binnen een paar uurtjes weer veilig terug naar Nederland. 

Een aantal hoogtepunten van deze unieke motorvakantie door Andalusië

Hoogtepunt 1: Parque Natural de Sierra de Grazalema, 30 km ten oosten van Arcos de la Frontera en 35 km ten westen van Ronda (halverwege tussen de provincies Cadiz en Malaga/regio Andalusië) ligt het beschermde Natuurpark Sierra de Grazalema.

Hoogtepunt 2: Sierra Norte, het park met de 1000 bochten! Je kan in dit park echt genieten op de motor van alle wegen die deze Sierra Morena doorkruisen.

Hoogtepunt 3: De vuelta van España, bij de meeste wielrenners bekend op de Sierra de Pandera de hoogste berg in de regio Jaén, aangezien hierop tot 1830 meter kan worden gereden.

Wist je dat… Sierra Norte de Sevilla een eindeloze aaneenschakeling van kronkelwegen is en ook wel “het gebied met de 1000 bochten” genoemd wordt? De eindeloze natuur wordt afgewisseld met 12 dorpen die verscholen liggen in deze bergen en bossen. Cazalla, Alanís, Constantina, San Nicolás del Puerto, Las Navas de la Concepción, El Real de la Jara, een fascinerende omgeving en een waar een heiligdom voor de motorrijders. 

Geniet van deze door Kobutex Motorreizen georganiseerde rondreis op de motor

De motorvakantie naar Andalusië is een complete georganiseerde motorvakantie voor motorrijders waarbij je zeker weet dat alles van begint tot eind geregeld is door Kobutex Motorreizen. Wij zorgen voor prachtige motorritten in Spanje en zorgen dat je verblijft in een comfortabel motorvriendelijk hotel inclusief ontbijt en diner. 

Interessante tips van reisleider Agnes: 

Onderweg kom je langs een speciaal restaurant genaamd Venta de Alfernate, dat in het verleden als gevangenis is gebruikt voor de bandieten die deze omgeving achter Malaga onveilig maakten. Het wordt nu gebruikt als restaurant en museum.

Handige tips van reisleider Derk-Jan:

Om goed voorbereid en relaxed op vakantie te kunnen gaan, deelt Derk-Jan alvast een paar handige tips voor deze motorvakantie: