Op de motor langs diepblauwe meren en rivieren, slingerende beken en uitgestrekte stuwmeren in het Zwarte Woud

Ga met de motor op een 7/8 daagse motorvakantie naar het Zwarte Woud en ontdek het avontuur. Laat je verwennen in een 4-sterren familiehotel in het groenste gedeelte van het Zwarte Woud, een paar kilometer van het plaatsje Bleibach. Het hotel is van alle gemakken voorzien zoals een sauna- en massagesalon en een traditioneel restaurant met regionale specialiteiten. Begin elke dag van je vakantie met een uitgebreid vers ontbijtbuffet, voordat je op de motor stapt voor de allermooiste routes door dit prachtige gebied van Duitsland.

De mooiste natuurparken van Duitsland

Midden in het Natuurpark Hoge Venen Eifel bevindt zich op een oppervlak van ongeveer 110 vierkante kilometer het Nationalpark Eifel. Een lust om doorheen te rijden. Je merkt dat wanneer je steeds zuidelijker rijdt dat de heuvels steeds iets hoger worden. De natuur is natuurlijk een lust voor het oog en de kenmerkende Zwarte Woud huizen kom je steeds vaker tegen terwijl je door het Natuurpark Schwarzwald rijdt. Dit Natuurpark Zwarte Woud midden-Noord heeft zijn schoonheid te danken aan de diep ingekerfde dalen, rotsen, ruisende beken, dieren, en het typische cultuurlandschap. Geologie en klimaat hebben samen met de eeuwenlange cultivering door mensen het Zwarte Woud landschap geschapen. Dit landschap wordt gekenmerkt door de afwisseling van natuur- en cultuurgrond.

Hoogtepunten en routes motorvakantie Zwarte Woud

Na een goede nachtrust en lekker ontbijt ga je weer verder op weg naar het Zwarte Woud. Je rijdt een mooi gedeelte door de Eifel en dat loopt over in de het prachtige gebied van de Moezel je steekt de rivier de Mosel over en rijdt met prachtige wegen gemaakt voor op de motor richting het zuiden van Duitsland.

Je merkt dat wanneer je steeds zuidelijker rijdt dat de heuvels steeds iets hoger worden. De natuur is natuurlijk een lust voor het oog en de kenmerkende Zwarte Woud huizen kom je steeds vaker tegen terwijl je door het Natuurpark Schwarzwald rijdt. Dit Natuurpark Zwarte Woud midden-Noord heeft zijn schoonheid te danken aan de diep ingekerfde dalen, rotsen, ruisende beken, dieren, en het typische cultuurlandschap. Geologie en klimaat hebben samen met de eeuwenlange cultivering door mensen het Zwarte Woud landschap geschapen. Dit landschap wordt gekenmerkt door de afwisseling van natuur- en cultuurgrond.

Deze dag eindig je bij het Hotel in het Zwarte Woud waar je een heerlijk drankje kunt nuttigen op het fijne terras.

Vandaag ga je een mooi stuk van het Zwarte Woud verkennen. Je rijdt met prachtige slingerwegen door het landschap en komt een stuk langs de Rijn. Alte Holzbrucke is een mooie oude brug die over de rivier de Rijn loopt. Veel bezoekers aan deze brug staan hier dan ook wel een tijdje bij stil. De brug heeft een ontzettend mooie bouwstijl en ziet er dan ook erg stijlvol uit. Veel mensen vinden de brug zeer mooi om naar te kijken en daarom heeft deze brug een certificaat van uitmuntendheid gekregen, onder andere door de vele goede recensies.

Ook rijd je langs de Schluchsee welke is 7,5 kilometer lang is. Het is het grootste meer in het Zwarte Woud. Dankzij de hoogte van 930 meter is het water in het stuwmeer ook op warme zomerdagen lekker koel. Maar de Titisee wordt zeker niet overgeslagen dit meer heeft een oppervlakte van 1,3 vierkante kilometer geen klein meer. 20 meter is er de gemiddelde diepte. De Feldberg Gletsjer is de grondlegger van het meer. Rivier de Wutach loopt over in het meer. Het meer en de omliggende natuur zijn er buitengewoon prachtig. Ontzettend veel groen is rond het meer te zien. Tevens bevat het zeer helder water. De hoogteverschillen maken het plaatje af. Om hier even een leuke stop te maken om een heerlijk stuk Schwarzwalder kirsch torte te eten is zeker geen straf en dan kun je tegelijkertijd de vele toeristen winkels met Koek-koeks klokken bewonderen.

Vandaag staat er letterlijk een hoogtepunt op het programma de Feldberg! Het hoogste punt van het Zwarte Woud is de bijna 1500 meter hoge Feldberg. In de winter kan je hier goed skiën en langlaufen. In de zomer beginnen hier oneindig veel wandelpaden. Uiteraard kan je naar de top lopen, maar er gaat ook een kabelbaan omhoog. De gemeente Feldberg bestaat uit een aantal leuke bergdorpjes. De toren op de Feldberg is een uitzichtpunt, met helder weer kan je de Alpen in de verte zien liggen.

In het westen, voorbij de Bovenrijnkloof, kun je de hele Vogezen zien, van Ballon d’Alsace tot de Donon en de Odiliënberg. Daarachter zie je af en toe het zuidelijke Palts-woud of “Vosges du Nord” De rest van de dag word je getrakteerd op superfijne wegen met genoeg bochten en prachtige natuur.

Natuurlijk ben je ook vrij snel in het mooie Zwitserland als je in het Zwarte Woud vertoeft. Vandaag rij je naar de watervallen van Schaffhausen in het noorden van Zwitserland. Wist je dat je hier de grootste waterval van Europa kunt vinden? De waterval is niet erg hoog met slechts 23 meter, maar wel ruim 150 meter breed. Het is daarom in kubieke meters de grootste waterval van Europa. Er komt een indrukwekkende hoeveelheid mist en druppels van de waterval af.

In Schaffhausen ligt de gelijknamige stad Schaffhausen. De stad zelf heeft prachtig beschilderde huisgevels en maar liefst 171 erkers. Het gebied heeft op de berg veel wijnranken staan, hierdoor zijn er vandaag ook veel stukken van de route langs de vele wijnranken en kun je onderweg op veel plaatsen de wijn uit het gebied kopen.

Vandaag rijd je een stuk van de beroemde Schwarzwalder hochstrasse B-500. De Schwarszwaldhochstraße is een 65 kilometer lange weg door het noordelijke deel van het Zwarte Woud. Deze weg, ook bekend als de B500, is de oudste en mooiste route door het Schwarzwald. Op hoogtes variërend tussen 800 en 1000 meter kronkelt deze route zich naar de top van de Bühlerhöhe. Nu is het als motorrijder om de B-500 ontzettend mooi rijden, maar wellicht ook een tikkeltje saai, ondanks de uitzichten. Daarom slaan wij de zijweggetjes ook wel in om daar op verrassende wegen te rijden. Ook kom je langs de Mummelsee, dit meer is één van de meest bezochte meren in de deelstaat Baden-Württemberg.

Vanuit het centrale punt van het Zwarte Woud ben je ook snel in buurland Frankrijk. De rit van vandaag komt door de mooie Vogezen met het Parc Natural Regional des Voges du Nord. Dit is een prachtig stukje Frankrijk door de haarspeldbochten van het groene natuurpark gelegen in het oosten van Moselle. Het park ligt ook voor een groot deel in het departement Bas-Rhin en maakt deel uit van het middelhoge gebergte Vogezen.

Je rijdt natuurlijk ook zo weer Duitsland in waar je de laatste nacht van deze reis gaat overnachten in het mooie Westerwald. Je steekt de rivier de Rijn over bij Kaub Aan de overzijde van de rivier ligt het kasteelhotel Burghotel auf. Het kasteel stamt uit de 12de eeuw. Op het kasteel is een uitzichtsplatform met uitzicht over het Rijndal. Over de mooie wegen die het Westerwald rijk is, eindig je in het hotel in het Westerwald om nog even heerlijk te genieten van de laatste avond van je vakantie.

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt is toch echt de laatste dag aangebroken van deze prachtige reis. Heb je nog niet genoeg gekregen van het heerlijke sturen? Dan hebben we nog een prachtige route binnendoor richting het platte Nederland of je kiest voor een snellere route richting Nederland, de keuze is aan jou!

Hoogtepunten van deze prachtige motorvakantie door het Zwarte Woud

– Hoogtepunt 1: De Feldberg biedt een van de meest uitgebreide panorama’s in Duitsland. Bij helder weer kun je in het westen, voorbij de Bovenrijnkloof, de hele Vogezen zien van Ballon d’Alsace tot de Donon en de Odiliënberg. Daarachter zie je af en toe het zuidelijke Palts-Woud of “Vosges du Nord”. In het noorden is de Hoorngrind, in het noordoosten de hele keten van de Schwäbische Alb, rechts daarvan de Hegau-vulkanen.

– Hoogtepunt 2: Watervallen Schaffhausen; De Rheinfall is ontstaan toen in de ijstijd de rivier de Rijn door tektonische verschijnselen een nieuwe bedding kreeg. Over een breedte van ruim 150 meter en een hoogte van 23 meter storten per seconde honderden liters water naar beneden. Misschien had je verwacht dat de grootste waterval van Europa een enorme hoogte zou hebben, maar niets is minder waar. De Rheinfal is juist ontzettend breed!

– Hoogtepunt 3: Schwarzwalderhochstrasse: Je rijdt tijdens de route voornamelijk over de B500, dwars door de bossen. Langs deze weg zijn direct al veel mooie uitzichtpunten en parkeerplaatsen te vinden. Je rijdt ook langs tal van bijzondere watervallen, fenomenale vergezichten en heldere bergmeren.

Wist je dat…

…De bollenhoed is het icoon van het Zwarte Woud, al wordt hij slechts op drie plekken gedragen, namelijk in Gutach, Wolfbach-Kirnbag en Hornberg-Reichenbach. De hoeden worden enkel nog tevoorschijn gehaald voor speciale gelegenheden, al kan je ze wel zien in het openluchtmuseum Vogtsbauernhof. Een hoed met rode bollen duidt erop dat de draagster ongehuwd is, een hoed met zwarte bollen betekent ‘handen thuis!’.

Interessante tips van onze reisleider Agnes

Je kunt in het restaurant St. Georgs Stube bij mooi weer genieten op het zonnige terras met uitzicht op de weilanden en bossen, de perfecte plek voor een maaltijd en een drankje. Het hotel biedt ook een kruidentuin, een belevenispad, een Franciscaanse kapel, een Franciscaanse loopbrug, een speeltuin, een bowlingbaan met tafelvoetbal, biljart en darts.

Handige tips van onze reisleider Derk-Jan

Om goed voorbereid en relaxed op vakantie te kunnen gaan, deelt Derk-Jan alvast een paar handige tips voor deze 7/8 daagse motorvakantie door het Zwarte Woud:

1. Zorg dat je motor all-risk verzekerd is (o.a. voor het transport van de motor)

2. Zorg zelf voor een geschikte reis- en annuleringsverzekering, uiterlijk 7 dagen na het boeken van je reis. Laat je hierbij goed informeren over zaken zoals Europa-dekking, motorpech, transport en vervoer na een ongeval.

3. Check ruim van te voren of je rijbewijs en paspoort of ID-kaart nog geldig zijn. Controleer ook of je kentekenbewijs en verzekerings-papieren allemaal in orde zijn, en geldig, in de periode van je motorvakantie.