Op de motor door het Sauerland genieten van het Duitse natuurschoon

Het rustige en landelijke Sauerland ligt ten oosten van het juist zo drukke en geïndustrialiseerde Ruhrgebied. In het middelgebergte van het Sauerland, op slechts een paar uur rijden vanaf de Nederlandse grens, schuilt een aantrekkelijk vakantiegebied voor natuurliefhebbers. Je kunt hier met de motor prachtig doorheen rijden en heerlijk genieten van de prachtige natuur om je heen. Na het motorrijden kun je lekker ontspannen in een fijn motorvriendelijk 3-sterren hotel in de buurt van Bad Arolsen inclusief sauna en zwembad. Elke ochtend begint de dag met een goed ontbijtbuffet en ’s avonds een heerlijk dinerbuffet. Het hotel heeft een gezellige “stube” en een heerlijke “biergarten” met terras. Alles wordt voor je geregeld, van begin tot eind. De reisbegeleiding kent het Sauerland door en door en we weten precies welke routes prachtig zijn om met de motor te rijden! Er worden gezellige groepen gemaakt zodat iedere motorrijder een fijne vakantie kan ervaren, maar je hebt alle vrijheid om zelf te bepalen hoe je elke dag van deze motorvakantie indeelt. 

Het Rothaargebergte in Sauerland 

Het Rothaargebergte vormt het hoogste gedeelte van het Sauerland in Duitsland. Het natuurpark Sauerland Rothaargebirge is het grootste natuurpark van Noordrijn-Westfalen. De hoogste berg in het Sauerland is de Langenberg met 843,2 m en ook de Kahler Asten in de omgeving van Winterberg is 841,9 m hoog. Sauerland kent vele stuwmeren zoals de Biggesee, Sorpesee, Hennesee en Diemelsee. Hier kun je op de motor volop genieten van de sprookjesachtige dichte bossen en groene bergen. Het is gewoonweg een schitterend en uniek landschap. De 154 kilometer lange Rothaarsteig biedt motorrijders een uitdaging in prachtige stuurwegen. De vele meren die het Sauerland rijk is, zoals in het oosten van het Sauerland, vormt de op 380 meter hoogte liggende Diemelsee met de heuvels, heidevelden en bossen in de omgeving het Naturpark Diemelsee.

Hoe ziet de motorvakantie naar Sauerland eruit?

Dag 1 – We starten vanaf Zwolle (329 km)

Deze motorvakantie door Sauerland start vanaf Zwolle maar we hebben ook een geplande koffie stop waar je kunt aansluiten. We rijden met mooie wegen binnendoor naar het Sauerland langs Münster, een oude Hanzestad in het noordelijke deel van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zodra je door het Natuurpark Arnsbergerwald rijdt, merk je dat je in het Sauerland aangekomen bent. Het volgende Naturpark dient zich alweer aan, namelijk het Natuurpark Diemelsee. Dit natuurpark heeft de hoogste bergen van het Sauerland. Weidse dalen, dichte bossen, bloeiende bergheidevelden en zachte weilanden bepalen het beeld van het Natuurpark Diemelsee. Kristalheldere beekjes kronkelen in de richting van de Diemelsee.

Dag 2 – Rothhaargebergte/Winterberg (269 km)

Vandaag rijden we door het mooi natuurpark het Rothaargebergte. Dit gebied wordt ook wel “het dak van Sauerland” of “het land van duizend bergen en dalen” genoemd. De Rothaarsteig loopt grotendeels over bergpassen van 600 à 800 meter en loopt onder andere door de toeristische stad Winterberg. We komen langs het kleine Meschede-Schüren Airport, een klein vliegveld in Meschede, Duitsland. Het vliegveld heeft slechts één landingsbaan. 

We rijden over de Hennseebrug over prachtige wegen en langs mooie stadjes en dorpen zoals Lennestad en Oberhundem. Romantische plaatsen met vakwerkhuizen, historische burchten en kastelen. De L553 bij Oberhundem is een prachtige weg met een paar heerlijke haarspeldbochten waar je als motorrijder volop van kunt genieten. De weg is in bijna perfecte staat. De haarspeldbochten zijn behoorlijk steil maar ontzettend leuk om te rijden op de motor. 

Bad Berleburg ligt in het midden van het grootste bosgebied van het Sauerland de Rothaarsteiggebied en De Kahler Asten behoort met zijn 841 meter tot de hoogste bergen van Sauerland. Winterberg met de gezellige terasjes, restaurantjes, vele activiteiten, bezienswaardigheden en adembenemende omgeving slaan we ook zeker niet over tijdens deze motorvakantie door Sauerland.

Dag 3 – Diemelsee, Eedersee, Hennesee route (259 km)

De Diemelsee passeren we als eerste op de motor en we rijden langs Olsberg. Deze waterrijke streek met de gezonde boslucht ligt onder andere tussen de Langenberg met zijn 843 meter hoogte. We komen aan bij de Hennesee voor een relaxte koffiestop. Je geniet hier van een schitterend uitzicht over de Hennesee vanaf de Hennedamm, waar zich een uitzichtplatform in het midden van de dam bevindt. Het bijna 600 vierkante kilometer grote natuurpark Kellerwald-Edersee ligt in het dichtbeboste noorden van Hessen en omsluit het gelijknamige nationale park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. 

Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte beukenbossen, idyllische dorpjes en afwisselende velden, bossen en weilanden. Ingebed in dit landschap en omgeven door steile, warme hellingen met rustieke boomvormen, slingert de 27 km lange Eder. Zo komen we langs het Edersee stuwmeer en de stausee von Affolderen bij de Edersee, waar een huis op de kop staat wat wordt gebruikt als VVV-kantoor. Een bijzonder detail: er puilt een auto uit de muur, erg leuk voor een fotomoment!

Dag 4 – De terugweg naar Staphorst (315 km)

Na een heerlijk ontbijt rijden we met een prachtige route door het Sauerland richting het alweer iets vlakkere stukken Duitsland maar nog steeds mooi binnendoor richting Nederland deze route eindigt bij de Shell in Staphorst  maar je bent natuurlijk vrij om deze dag zo in te delen als je zelf wilt

Interessante tips van reisleider Agnes: 

Maak vanuit het centrum van Winterberg een 10 kilometer lange rondwandeling naar de top van de Kahler Asten van 842 meter hoogte, de hoogste berg in de omgeving. Je loopt door het bos, over de heide en langs weilanden en bovenop de berg geniet je van het uitzicht over de groene heuvels van Sauerland. Heerlijk even shoppen in Winterberg en daarna een fijn terrasje pakken in het centrum is ook ontzettend genieten als je even niet op de motor wilt zitten. Rond Winterberg zijn in de zomer ook mogelijkheden om te klimmen en rodelen.

Handige tips van reisleider Derk-Jan:

Om goed voorbereid en relaxed op vakantie te kunnen gaan, deelt Derk-Jan alvast een paar handige tips voor deze motorvakantie:

Waar gaan we naartoe?

Wij horen graag van je!

Wij hebben je hulp nodig. Kobutex Motorreizen is altijd opzoek naar nieuwe bestemmingen. Heb jij een idee? Stuur het naar ons!